terug naar nu

Money

Money - Makes the world go round

Een journalist schrijft een artikel over de Space Race en techmiljardair Elon Musk. Deze nieuwe opleving van de ruimtevaart spreekt tot de verbeelding. Lezers verwonderen zich over de technologische innovaties en zien een toekomstig leven op Mars voor zich. Toch roept het wel vragen op dat er door HiToday zoveel aandacht aan besteed wordt. Heeft dit er iets mee te maken dat Musk de eigenaar is van NewestNews, het moederbedrijf van HiToday?
lees verder

Musk vertrekt voor de zesde keer naar ‘vervloekte’ maan, nu met kids

Voor de zesde keer vertrekt Elon Musk, oprichter van Tesla, deze keer met zijn 15-jarige zoon X Æ A-12 en 12-jarige dochter ♣ naar de maan. Dat doet hij met zijn bedrijf SpaceX. Deze keer neemt Musk, die ook cryptomunt Elo lanceerde, naast zijn kinderen geen andere passagiers mee.

In 2024, 2028, 2030, 2033 en 2034 vertrok Musk eerder naar de maan. De eerste keer deed hij dat met een passagiersvlucht die ruimte bood voor 10 reizigers. Hij gebruikte daarvoor zijn BFR, Big F*cking Rocket, tot 2026 bekend onder de naam Big Falcon Rocket.

De eerste passagier van Musk was de Japanse fast fashion-miljardair Yusaku Maezawa. Zijn trip naar de maan stond gepland voor 2023, maar de testraket ontplofte destijds in de atmosfeer van de aarde. Musk en Maezewa vertrokken alsnog in het voorjaar van 2024. Kunstliefhebber Maezawa nam negen kunstenaars en muzikanten mee, hopende ze te inspireren tot nieuw werk. Vier van de reizigers, die met een minimum aan fysieke en mentale training de reis ondernamen, zijn sinds de trip opgenomen in verslavings- of geestelijke gezondheidsinstellingen. Eén reizigster, Koreaanse popster Choon-Hee is sinds haar terugkeer op aarde spoorloos. De markt voor maanreizen stortte na haar verdwijning onmiddellijk in. Musk noemt de eerste multi-passenger maanreis desalniettemin een groot succes.

Naast SpaceX, Tesla en EloCoin, is Musk sinds 2031 grootaandeelhouder van mediaconglomeraat NewestNews, dat inmiddels samen met CBS Corporations, Disney en XiMedia ongeveer 85 procent van de internationale mediamarkt bezit. In een interview met EScreen, het meestgekeken channel van NewestNews sinds de oprichting ervan, zegt Musk dat het zijn droom is om het hoofdkantoor van NewestNews ‘zo snel mogelijk’ naar Mars te verplaatsen.

De terravorming van Mars, waar Musk al sinds 2020 een kolonie tracht te stichten, laat echter op zich wachten. Musk lijkt de mogelijkheden van het verplaatsen van koolstofdioxide te hebben overschat. Dat heeft geïnteresseerden er niet van weerhouden om zich aan te melden voor de eerste reis naar Mars. Vooral TravelTV-avonturiers die inmiddels meerdere trips around the world erop hebben zitten, zetten nu hun zinnen op een ruimtereis. In tegenstelling tot de maanreizen, die volgens sommige opiniemakers en influencers ‘vervloekt’ zouden zijn, wordt het idee om Mars te koloniseren over het algemeen omarmd.

Musk is niet de enige miljardair die zich met ruimtereizen bezighoudt. Amazon’s ex-topman Jeff Bezos heeft meerdere keren de ruimte verkend met zijn bedrijf Blue Origin, maar maakte na zijn derde reis naar de maan, in 2029, bekend zich te willen richten ‘op aardse ecosystemen’. Verdere toelichting ontbrak. Zijn vermogen kreeg een onbekende bestemming en Bezos heeft zich sindsdien solo teruggetrokken in een tiny house in de Schotse hooglanden.

Chileens-Braziliaanse techmiljardair Ema Rodrigues dos Santos wier fintech-onderneming EmaPay alle concurrentie wereldwijd inmiddels ver is gepasseerd, houdt zich eveneens bezig met het ontdekken van het universum. Zij heeft er echter voor gekozen om zelf geen ruimtereizen te maken, maar een onderzoeksinstituut op te richten in de Chileense Atacama-woestijn. Het RodgriuesResearch-programma doet onderzoek naar de mogelijkheid van leven op TOI 700 d, een planeet op ongeveer honderd lichtjaar van de aarde.

Tot woede van Musk maakte Chinees e-commerce-icoon Jack Ma, ook bekend van zijn rockband 1688, in 2026 plannen om naar Mars te reizen. Hij besloot daar echter twee jaar later van af te zien, nadat de Kuaishou-spionagezaak werd geopenbaard. De Chinese Communistische Partij bleek in 2028 op grote schaal buitenlandse overheden en individuen te hebben bespioneerd, via apps, software en andere technologische toepassingen gemaakt door het miljoenenbedrijf Kuaishou. Ma’s Alibaba en Ant Group stonden los van de spionagezaak, maar het wantrouwen ten opzichte van Chinese techbedrijven nam in grote mate toe. Zodoende keerde de wereldwijde publieke opinie zich tegen Ma en zijn plan om de rode planeet te bezoeken.

Musks maanreis zal in detail worden gedocumenteerd en te volgen zijn via Parler, Twitter en TikTokPro. Grote afwezige in deze rij is Mark Zuckerbergs Facebook. Musk en Zuckerberg zijn al vanaf 2016 elkaars rivalen: in dat jaar explodeerde een SpaceX raket en raakten de brokstukken een Facebooksatelliet, met desastreuze gevolgen.

Afgezanten van de Europese Commissie zullen tijdens de lancering een bezoek brengen aan Cape Canaveral, waar de maanreis zal aanvangen. In Brussel speelt het onderwerp sinds Musk de rol van ruimte-ambassadeur vervult en jaarlijks een State of the Union met betrekking tot de ruimte presenteert, in samenwerking met de grootste EU-lidstaten.

Musks maanreis staat gepland voor januari 2036. Hij neemt zijn kinderen mee op deze ruimtereis naar aanleiding van een gedicht van Neil Armstrong, de man die in 1969 de eerste stappen op de maan zette. Armstrong schreef het na zijn reis met de Apollo 11. Musks ex-partner Grimes las het, naar eigen zeggen, elke avond voor het slapengaan voor aan X Æ A-12 en ♣.

My Vacation, door Neil Armstrong

Nine Summers ago, I went for a visit.
To see if the moon was green cheese.
When we arrived, people on earth asked: “Is it?”
We answered: “No cheese, no bees, no trees.”

There were rocks and hills and a remarkable view
Of the beautiful earth that you know.
It’s a nice place to visit, and I’m certain that you
Will enjoy it when you get to go.

 • JT [Jonas L.]
  Ik ben een vaste lezer van HT, wel opvallend dat er bijna elke week weer iets over Musk verschijnt sinds HiToday onderdeel is geworden van NewestNews…………
  • HiToday Editor Kay Adriaanse
   Hi Jonas, dankjewel voor je reactie. Bij HiToday blijft journalistiek compleet onafhankelijk. We laten ons inhoudelijk nooit leiden door commerciële belangen. Over de nieuwswaarde van Musks maanreis en zijn andere zakelijke initiatieven valt wat ons betreft niet te twisten. Mocht je minder willen lezen over dit onderwerp, geef het dan aan bij Mijn Interesses.
 • Dr.Daddario [Rupert Van der H.]
  Typisch geschreven door een Musk-adept. T is toch eigenlijk een nietsnut? Hij doet niks zelf. Ik ben me al jaren serieus aan het verdiepen in ruimtereizen, zeer jammer dat die fantast zoveel plek in deze krant krijgt. In NRC kreeg ik een heel andere smaak van dit zoveelste megalomane plan.
  • HiToday Editor Kay Adriaanse
   Hi Rupert, dankjewel voor je reactie. Mijn collega Frank Uijtdehaag, auteur van dit artikel, is een onafhankelijk journalist en heeft getracht een zo objectief mogelijk artikel te schrijven over Musks nieuwswaardige initiatieven.
 • bb-EindhovendeGeksteu [M.Huisman]
  jack maaa ROCK ON
 • HJA_Prinsen
  Eindelijk iemand met durf. Een visionair. Heel anders dan Bezos en consorten.
 • AnjavdMolen47
  @JT helemaal mee eens hoor. Die invloed van Newestnews (wat een idiote naam trouwens) is wel echt te merken, zoveel lof voor zo’n arrogante kwal
  • HiToday Editor Kay Adriaanse
   Hi Anja, dankjewel voor je reactie. Bij HiToday blijft journalistiek compleet onafhankelijk. We laten ons inhoudelijk nooit leiden door commerciële belangen. Over de nieuwswaarde van Musks maanreis en zijn andere zakelijke initiatieven valt wat ons betreft niet te twisten. Mocht je minder willen lezen over dit onderwerp, geef het dan aan bij Mijn Interesses.
 • saabje115 [Sabine Ricci]
  missing Choon-hee, <3flowergirl
 • SamNSpiekstra
  zielig voor de kids, die namen. Die wordne gepest op school
 • JohanJanssen – Top Commenter
  Ik moet eerlijk zeggen, HiToday, ik ben anders van jullie gewend. De hoeveelheid artikelen over Musk lijkt met de week te groeien, zoals @Dr.Daddario en @JT ook al zeiden. Lees jullie website met interesse en plezier maar dit wordt wel gortig.
  • HiToday Editor Kay Adriaanse
   Hi Johan, dankjewel voor je reactie. Bij HiToday blijft journalistiek compleet onafhankelijk. We laten ons inhoudelijk nooit leiden door commerciële belangen. Over de nieuwswaarde van Musks maanreis en zijn andere zakelijke initiatieven valt wat ons betreft niet te twisten. Mocht je minder willen lezen over dit onderwerp, geef het dan aan bij Mijn Interesses.
 • Edith_TanDijkhuis
  Na de comments te hebben gelezen en daarmee door verschillende brillen reflecties op het stuk te hebben gelezen, ben ik heel nieuwsgierig naar de werkwijze van NewestNews… zijn daar artikelen over te vinden? Hoe deden ze dat toen ze de Algemeine Zeitung kochten/?
  • JT [Jonas L.]
   @Edith_TanDijkhuis die bleven onafhankelijk schrijven. Maar Allg. Zeitung is ook een steviger titel (lange gesch) dan HiToday. Dus denk dat we HT in de gaten moeten houden
  • Edith_TanDijkhuis
   @JT ja, HiToday is toch beinvloedbaarder. Wordt snel populistisch, maar ik wil geen artikelen lezen die op kliks zijn geschreven
  • HiToday Editor Kay Adriaanse
   Aan het typen…

KOOP NU de Tesla Z-4

KOOP NU Elio Motors
KOOP NU Mercedes
KOOP NU BMW
KOOP NU occassion Tesla S Y X 3

Global ads 2035

KOOP NU SpaceX merchandise

KOOP NU SpaceX Leader Workshops

Global ads 2035

KOOP NU EloCoin

Global ads 2035

KOOP NU Big F*cking Rocket schaalmodel

Global ads 2035

KOOP NU H&M&Z

KOOP NU Mangovila

KOOP NU Primarket

KOOP NU Zozotown

Global ads 2035

KOOP NU Smith Paintings

KOOP NU ses sculpturing

KOOP NU subscription music streaming services

Global ads 2035

KOOP NU album Choon-Hee Youth

KOOP NU album Choon-Hee Mystery

KOOP NU album Choon-Hee Darkness+Light

Global ads 2035

KOOP NU subscription NewestNews services

Global ads 2035

KOOP NU Disneyland tickets

KOOP NU Disneyfilms

KOOP NU Disney merchandise

Global ads 2035

KOOP NU Mars candy bar

Global ads 2035

KOOP NU Round the World tickets KLM/AirFrance/Lufthansa, World ticket China Airlines, Global Ticket Emirates

Global ads 2035

KOOP NU CO2 in fles of bulk

Global ads 2035

KOOP NU Tiny House Amsterdam Vondelpark, KOOP NU Tiny House Utrecht Wilhelminapark, KOOP NU Caravan Amsterdam, KOOP NU Caravan Randstad

Global ads 2035

KOOP NU Making It in A Man’s World – A Story of Perseverance door E. Rodrigues dos Santos

Global ads 2035

KOOP NU album 1688 The Love Quotient

Global ads 2035

KOOP NU consumentenelektronica

KOOP NU kleding

KOOP NU best gerangschikte producten

KOOP NU goedkoopst gerangschikte producten

Global ads 2035

KOOP NU Visit Florida

KOOP NU Visit Orlando

Global ads 2035

KOOP NU oude kaas

KOOP NU jonge kaas

KOOP NU komijnekaas

KOOP NU geitenkaas

KOOP NU vegan kaas

Global ads 2035

KOOP NU tuiniercursus

KOOP NU fruitbomen

KOOP NU leibomen

Global ads 2035

KOOP NU Visit Italy

KOOP NU Visit Ireland

KOOP NU Visit Greece

Global ads 2035

Koop nu een aandeel in de BFR voor maar €2.035.000!

Koop nu je aandeel

Weekendje Mars?
Aanbieding vervalt in
02:35:20

Boek tickets!

meer informatie op spacedeals.com/musk-action

Stuur minstens 2035 social credits en lees dit artikel gratis!